diciembre 12, 2013

Tin Bojanić: Marko Marulić će ponovno spojiti Split sa svijetom

Argentinac, pseudonimom Tin Bojanić, obećao je svojoj baki da će posjetiti njeno mjesto Stari Grad na otoku Hvaru i Dalmaciju. Prije sedam godina, preko zime došao je u Stari Grad, sve mu se svidjelo, otkrivao je mjesto i guštao. Nakon nekoliko godina, vratio se, šetao Splitom, radoznalost ga je dovela do Papalićeve ulice. Kao pisac, umjetnik s okom za detalje, ugledao je spomen ploču Marku Maruliću na zidu.

Ugledao je zatvoren prostor i zagolicalo ga...
- Raspitao sam o čemu se radi, čiji je prostor i što bih mogao napraviti. Odmah mi je sinula ideja, ali najviše me začudilo da nikome nije prije palo na pamet s obzirom na to da je Marulić ikona Splita i hrvatske kulture - kazao je Bojanić koji se djelima velikog književnika susreo još kao dijete.
Tako je zapravo početak priče otvaranja prve biblioteke bara posvećene Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti.
U veljači je krenuo s preuređenjem, nakon što je ugovor potpisao s Crkvom. Prostor je, naime, u crkvenom vlasništvu, a 15. studenoga je otvorio. Radio je po strogim smjernicama konzervatora, a do detalja se poštivala originalna arhitektura iz 15. stoljeća.
- Oh, jeah, skupo sam platio uređenje, mogao sam tri kafića otvoriti, ali ne žalim. Najljepše od svega mi je što će ovaj prostor ostati i kad ja odem - odgovorio je na upit koliko ga je stajalo pretočiti ideju u djelo.
Zadivljuje osobito dobro izveden originalni pod od kamenih ploča i autentične grede na stropu. Police za knjige su naručene u Padovi, opet u čast Marulića koji se tamo školovao. Knjige na gotovo svim jezicima su uredno poslagane, a tko voli i želi uz kavicu, točeni Guinness,vrhunska vina, razne vrste viskija ili kubanske cigare, može izabrati naslov i čitati.
Posebna polica je, naravno, posvećena Maruliću.
- On je bio genij, a ne samo momak kojega većina zna kao autora Judite. Fascinirao me - s neskrivenim divljenjem priča.
Prostor za pušače je odvojen, iza staklenih vrata, na zidu je naslikana lenta vremena, a iznad samo nebo. Vrhunskiambijent, a iako otvorenog svoda, nije toliko hladno, na neki način je u zavjetrini.
Glazba je diskretna, fine note jazza, a ponekad, možda kad Bojanića uhvati nostalgija, "možda" jer nismo pitali, može se čuti tango. Najvažnije od svega, kako za voditelja s originalnom idejom, tako i za Split koji je u poplavi objekata instant prehrane bez duše, je da je biblioteka bar zaživjela. Ovaj prostor već je prepoznat od strane Splićana, a nema sumnje da će obogatiti i kulturno turističku ponudu grada. Već su počeli i s održavanjem tematskih večeri, jedna je bila posvećena Oscaru Wildu, druga Oliveru Dragojeviću. Tu su i poetske večeri gdje gosti sudjeluju, otvoreni su za sve dobre ideje, primjerice ako netko želi izložiti svoja djela.
Da je Bojanić atipičan u svakom pogledu, svjedoči i to da je za radnike tražio osobe bez iskustva koji nikad nisu radili kao konobari.
- Meni je bitan pristup ljudima, a ne hoće li kava kasniti deset sekundi - pojasnio je.
Nije stoga čudno što je iza šanka diplomirani teologStanko Stojić.
Kako u svijetu postoje slične biblioteke barovi otvarane u čast književnih velikana, primjerice Dantea Alighierijau Firenzi, Franza Kafke u Pragu ili Cervantesa u Španjolskoj, Bojanić koji poznaje ljude iz svjetskog kulturnog miljea, namjerava ostvariti i ideju "brotherhooda". Povezivanja. Poznavajući što je Bojanić do sada napravio, nema sumnje da će uspjeti u naumu. Split se tiho, uz pomoć multikulturalnog pjesnika pozicionira tamo gdje po svojoj baštini pripada i kako bi voljeli da se prepoznaje.

ŽIVANA ŠUŠAK ŽIVKOVIĆ
Foto: DRAŽEN BILJAK

No hay comentarios.: