septiembre 04, 2013

Argentinac: U kući Marulovih pit ćemo birana vina i uživati u stihovima o Juditi


U poplavi hostela, apartmana, fast-foodova, malih restorana s velikim štekatima po pjacama i kalama, raznih vrsta suvenirnica, štandova, kioska i kućica, koja je zahvatila povijesnu gradsku jezgru pod zaštitom UNESCO-a, kao eksces djeluje vijest da se u njoj planira otvoriti prvi “library bar”.


Dobro ste čuli...

Dobro ste čuli, a sad ćete i razumjeti: riječ je o knjižnici i tematskom baru koji će biti posvećen Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti. Otvorit će se u Papalićevoj ulici usred Geta, u kući za koju se smatra da je pripadala obitelji Marka Marulića. Investitor je Agustin Elias Jijena Sanchez, povratnik iz Argentine, koji se i sam bavi poezijom, za što koristi pseudonim Tin Bojanić. Odabrao ga je po prezimenu svoje bake, podrijetlom iz Staroga Grada na otoku Hvaru.

- Taj bar-knjižnica djelovat će po uzoru na slične objekte, kakvi postoje svuda po svijetu: na primjer Danteov u Firenci, Cervantesov u Madridu ili Kafkin u Pragu. U njemu će biti knjige na raznim jezicima, primjerice Marulićeva “Judita” u mnogim i različitim izdanjima. 

Glazba će biti vrlo mirna, “najluđe” što će se moći čuti je Oliver Dragojević, i to samo u posebnim prilikama na party–noćima – dodaje u šali naš sugovornik. - Čak će i šank biti pun knjiga, tako da ćete piti dobro vino i moći ispod uzeti koju knjigu, pa je prolistati, malo čitati i slično....

Želim “rekreirati” objekt na način kako je Marulova kuća izvorno izgledala, na primjer svjetlosnim efektom. Ambijent se rekonstruira tako da što više sliči izvornom iz 15. stoljeća kad je palača nastala. Projekt interijera osmislio je arhitekt Vinko Peračić, iznosi Argentinac Bojanić. 

Na naše pitanje kako je došao na zamisao da otvori tematsku knjižnicu-bar, umjesto brze zarade koju donosi pizza-cut način prehrane i poduzetništva u turizmu, Augustin uz osmijeh odgovara da je očito budala ili genij.

Znam o čemu govorim

- Čudi me da se ovog nitko prije nije dosjetio, budući da je Marulić ikona Splita i hrvatske kulture, a takva vrsta kulturne ponude vani nije neuobičajena. Otvorio sam objekte sličnog tipa u Argentini, Brazilu i Španjolskoj i dobro posluju. Znam o čemu govorim, ali hajdemo vidjeti kako će funkcionirati ovdje - poručuje povratnik. Istaknuo je da su se prilično umorili s konzervatorima, da su oko četiri mjeseca ispunjavali njihove stroge zahtjeve oko izvedbe projekta. A on se mijenjao pet puta.

Ovaj prostor od šezdesetak četvornih metara je crkveno vlasništvo, tako da će tu ostati i kad mene ne bude - dodao je Tin Bojanić ili Agustin Elias Jijena Sanchez, kako vam je draže. Pročelnik splitskih konzervatora Radoslav Bužančić nam je potvrdio kako su izdali uvjete za obnovu, napominjući da se ne radi o kući u kojoj je živio veliki književnik.

- Ne, to nije kuća književnika Marka Marulića. Konzervatorski odjel izdao je uvjete za obnovu portala kuće u Papalićevoj i odobrio predložene radove uz uvjet da se u granicama mogućeg prezentira arhitektura dvorišta 15. stoljeća pregrađena početkom 20. stoljeća u stambenu kuću – tvrdi Bužančić. U literaturi kuća u Papalićevoj ulici uobičajeno se naziva “kućom obitelji Marulić”.

Na njoj je spomen-ploča velikom Maruliću, a za vrijeme “Marulićevih dana” na nju se polaže vijenac. Agustina, koji se u Hrvatskoj voli zvati Tin, pitali smo očekuje li da će objekt raditi za vrijeme zimskih dana, kad gradska jezgra zamre.

Glasovi iz dijaspore

- Neki u dijaspori su mi govorili da je ovo što planiram ludost. Mogao sam brže vratiti uloženi novac. Ali, ovo je ipak kulturna stvar. Mislim da će je ljudi voljeti i da neće raditi samo za turiste. Znam da je mnogo stvari zatvoreno ovdje nakon što prođe sezona. Marulić je insignia za Split, kulturni heroj kakvom svaka zemlja treba odati počast. Jedna gospođa mi je rekla da ne bih smio ovo raditi jer tu nisam rođen.

Ali, imam hrvatsko državljanstvo, a prvi put sam čuo za Marula još kad sam bio dječak - kaže Tin. Kako će izgledati prvi splitski “library bar” i kakav će biti ugođaj, javnost će moći procijeniti krajem mjeseca, do kada bi uređenje - kako nam je rečeno - trebalo biti gotovo. 

PIŠE SANDI VIDULIĆ

FOTO: DUJE KLARIĆ / CROPIX

Oslikani mediji u dvoru

Grupa studenata s Odsjeka za konzervaciju i restauraciju splitske Umjetničke akademije oslikat će prizore iz “Judite” i “Marka Marulića” na pokretnim medijima koji će se prisloniti uz zidove kuće u Papalićevoj ulici.

- Naš je glavni zadatak bio da se pokuša stvoriti dojam kasnogotičkog dvorišta, kakvo je izvorno bilo, poput onog u Papalićevoj palači preko puta. To je bila ista koncepcija gradnje. No, radi preraspodjele vlasničkih odnosa kakva je danas, ne može se postići potpuni dojam - kaže Krešimir Bosnić, voditelj radova, s Akademijina Odsjeka.

No hay comentarios.: